САЩ обявиха, че руската частна военна компания Вагнер е загубила в

...
САЩ обявиха, че руската частна военна компания Вагнер е загубила в
Коментари Харесай

САЩ: Поне два руски МиГ-29 са свалени в Либия

САЩ оповестиха, че съветската частна военна компания „ Вагнер ” е изгубила в Либия най-малко два самолета МиГ-29. Съобщението е на контрадмирал и шеф на разузнаването на Африканското командване (AFRICOM) Хайди Бърг, предава БГНЕС. Нейните думи са предадени от кореспондента на AI-Monitor в Пентагона Джаред Суба на своята страница в . 

Според американците, в Либия са паднали най-малко два изтребителя МиГ-29, ръководени от съветски наемници. Единият от самолетите е бил изгубен най-вероятно на 28 юни, а другият на 7 септември 2020 г. Бърг е декларирала също, че съветските самолети са нанасяли въздушни удари в Либия.  Американците настояват, че съветските наемници разполагали с МиГ-29 и самолети Су-24. 

На 8 септември изтребител МиГ-29, пилотиран от рускоговорящ летец бил свален в Либия. Не се оповестява кой тъкмо е свалил изтребителя. Съгласно доклада на комитета от специалисти на Организация на обединените нации за надзора по спазването на глобите, през май тази година съветската частна военна компания „ Вагнер ” е трансферирала в Либия от 800 до 1200 бойци, екипировка и два бронетранспортьора за ЛНА.

В Либия продължава военния спор сред държавното управление на националното единодушие (ПНС) на Файез ал Сарадж, което управлява Триполи и територии в западната част на страната и се поддържа от Турция, и ЛНА, която е под командването на фелдмаршал Халифа Хафтар, подкрепян от Египет и Саудитска Арабия. Неофициалните му съдружници са Франция и ОАЕ.

Само преди няколко месеца турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Турция няма да мълчи за подкрепяните от Русия наемници, които оказват помощ на военачалника Халифа Хафтар в Либия.  Турция е съдружник на интернационално приетото държавно управление в Триполи на премиера Файез ал Сарадж, с който подписа съглашение за усилване на военното съдействие. Анкара вече е изпращала военни доставки в Либия в нарушаване на оръжейното ембарго на Организация на обединените нации, съгласно отчет на специалисти на интернационалната общественост. В него се споделя, че Ал Сарадж е желал от Анкара помощ, откакто Хафтар е получил от поддръжка от Йордания и ОАЕ. 

Турция не отговори директно на изказванията в отчета на Организация на обединените нации, но  Ердоган съобщи, че Анкара не може да пренебрегва помощта за Хафтар от подкрепяната от Кремъл частна военна компания „ Вагнер “. е на процедура работят като наемници на Хафтар в Либия. Вие знаете кой им заплаща “, акцентира тогава Ердоган. Оттогава не е известно да е повдигал тематиката .
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР